Aanpassing spelregels KNKV

 

Afgelopen zomervakantie heeft het KNKV (in overleg met het IKF) besloten om een aantal regels op alle niveaus aan te passen, dan wel af te schaffen. Bij deze een overzicht van alle aanpassingen:

 

-        Vanaf nu neemt iedereen zijn ‘zelfverdiende’ strafworp. Bij twijfel wijst de scheidsrechter aan wie de strafworp neemt.

 

-        'Voetbal' is alleen strafbaar als het bewust gebeurt Dus geen gedoe meer over was het nu boven de knie of er onder en als je de bal per ongeluk op je been of voet krijgt, gewoon doorspelen. Alleen opzettelijk voetbal wordt bestraft door de scheids.

 

-        ‘Steunen’ of ‘vallend de bal bemachtigen’ wordt ook niet meer bestraft. Hierbij moet je vooral denken aan de knie op de grond of languit liggend de bal nog pakken.

 

-        De bal met de vuist raken is vanaf nu toegestaan, dit was altijd verboden (alhoewel het in de praktijk bijna nooit voorkwam)

 

-        Onnodig het spel ophouden kan tijdens de hele wedstrijd bestraft worden. Als de opdracht aan de spelers dus zichtbaar is als ‘Rekken en erbij blijven’ dan mag de scheidsrechter hier tegen optreden.

 

-        De ‘sprongbal’ is afgeschaft. De scheidsrechter moet simpelweg de bal aan één van de twee partijen toewijzen.