De Mooiste Wedstrijd van Betty Jansma

In De Mooiste Wedstrijd vertellen leden en oud-leden van Wêz Handich/DOW over de mooiste wedstrijd die ze ooit hebben meegemaakt als speler, coach, scheidsrechter, of supporter. Maar wat maakt een korfbalwedstrijd 'mooi'? En wat maakt die ene wedstrijd de allermooiste? In de zesde aflevering: Betty Jansma.

x

Betty met masker

 

De weg naar de Korfbal League is voor veel korfballers een lange weg langs de beste jeugdcompetities van Nederland, regionale of zelfs nationale selecties, lange periodes in de Reserve Korfbal League, of via de gecompliceerde play-offs uit de Hoofdklasse. DSC_0105Binnen Wêz Handich/DOW is er echter een dame die op uitzonderlijke wijze een basisplaats op het allerhoogste korfbalniveau ter wereld wist te bemachtigen. In het jaar dat LDODK uit Gorredijk geschiedenis schreef door als eerste Friese vereniging naar de Korfbal League te klimmen, promoveerde Betty Jansma met het vlaggenschip van Wêz Handich sinds lange tijd naar de tweede klasse in de zaalcompetitie. Een jaar later kwam Betty in alle achttien wedstrijden voor LDODK uit in de Korfbal League, vanaf de start van de competitie was ze een vaste waarde in de basisacht van trainer/coach Jan Sjoerd Pool. In de vijf daaropvolgende seizoenen zou dit onveranderd blijven, enkel in haar laatste seizoen begon Betty met enige regelmaat als reserve aan een wedstrijd. Door de jaren heen bouwde ze een goede reputatie op door iedere wedstrijd zich vast te bijten in haar tegenstander, een aantal doelpunten mee te pikken, en duel na duel compleet tot het gaatje te gaan. Tegen het einde van het seizoen 2018/2019 maakte ze bekend terug te keren naar wat LDODK liefkozend ‘haar oude liefde’ noemde. In haar periode als topkorfbalster is ze te allen tijde verbonden gebleven met de Rottevalster vereniging door actief te blijven als (jeugd)trainster en op organisatorisch vlak, maar ook door fanatiek supporter te zijn bij het vlaggenschip. Na zes jaar was Betty toe aan ‘tijd voor andere dingen’ en de afgelopen twee jaar is ze wederom een leidende speelster in het eerste gebleken.

 

bettyEen favoriete wedstrijd kiezen uit zo’n groot assortiment blijkt voor Betty ontzettend lastig. “Ik heb van 2012 tot 2019 zoveel mooie wedstrijden mogen spelen dat het eigenlijk onmogelijk is om te zeggen dat eentje er echt bovenuit steekt,” beredeneert Betty haar twijfels. “Ik was er toevallig al over aan het nadenken, aangezien ik met Bert Blauw aan het appen was over zijn keuze. Er schieten zoveel mooie momenten door mijn hoofd, maar er is eigenlijk bijna geen wedstrijd waarbij echt alles klopt.” Al categoriserend benoemt de inwoonster van Rottevalle wedstrijden die aan bepaalde criteria voldoen: “Je hebt wedstrijden waarin je individueel heel erg goed bent, maar waarin je team uiteindelijk niet wint, of juist met zo’n verschilt wint dat er niet genoeg spanning of druk aanwezig was. Maar er zijn ook wedstrijden waarin je een winnende treffer scoort of verdedigend juist heel erg goed bent.” Bij het laatstgenoemde punt refereert Betty aan de thuiswedstrijd tegen Nic in haar eerste seizoen in de Korfbal League. “Ik stond tegenover Rianne Echten (toentertijd international, red.) en zij had in de uitwedstrijd negen keer tegen ons gescoord. Als we ons wilden handhaven dan moest zij afgeremd worden. Ik heb de hele wedstrijd volledige druk kunnen geven, ook omdat Jildou Slagmann mij daarin goed steunde, en uiteindelijk heeft ze enkel één heel erg lastige doorloopbal gescoord.” Naast alle reguliere wedstrijden kwam Betty ook nog tweemaal in actie in de play-offs die aan het eind van het Korfbal League-seizoen uitmaken welke twee verenigingen in de finale in actie komen. “De wedstrijden tegen TOP waren natuurlijk super om mee te maken, maar uiteindelijk hebben we beide verloren, dus dan kan geen van beide meer de mooiste zijn.”

 

Uit alle wedstrijden op het hoogste niveau blijkt er toch eentje te zijn die over een unieke kwaliteit beschikt. Op 22 november 2012 speelt LDODK in een uitverkochte Kortezwaag haar allereerste wedstrijd in de League, en voor Betty is het haar basisdebuut in de zaal. “Het is een situatie die je maar één keer mee kunt maken. Het is van te voren lastig om te bepalen wat je eigen verwachtingen zijn.” De algemene opinie over de kansen van LDODK waren eenduidig negatief, iedereen verwachtte de debutant uit Gorredijk aan het eind van het seizoen als hekkensluiter op de ranglijst te zien staan. Bij de debuterende ploeg zagen ze dit echter anders: “Jan Sjoerd Pool (destijds trainer/coach LDODK, red.) had ons voor de eerste wedstrijd duidelijk gemaakt dat we gebruik moesten maken van de lage verwachtingen. Hij zag het als een kans om onbevangen en zonder druk het veld in te stappen.” De eerste tegenstander van de Gordyksters was Blauw-Wit uit Amsterdam, een gerenommeerde subtopper met doelpuntenmachines Gerald van Dijk en Marc Broere in de gelederen. “Volgens Jan Sjoerd was dit de ideale tegenstander om tegen te starten. Blauw-Wit was dusdanig goed dat de media ons op voorhand af kon schrijven, maar behoorde dat seizoen niet tot de absolute top van de League.” Van plankenkoorts was bij Betty geen enkele sprake, maar toch besefte ze voorafgaand aan de wedstrijd wel hoe bijzonder de gebeurtenis was: “Tijdens het oplopen had ik wel zo’n gevoel van… nu moet het echt gebeuren!”

 

De strakke voorbereiding die LDODK voorafgaand aan haar debuut op het hoogste niveau getroffen had, leek in het begin averechts te werken op de doelpuntenproductie. Binnen een mum van tijd stond Blauw-Wit met 0-3 voor in Gorredijk. Hierna gooiden de Friezen echter de schroom van zich af en ontstond er een spannend, gelijk opgaand duel. Voor het rustsignaal was het voortdurend stuivertje wisselen, beide ploegen hielden elkaar in evenwicht en de voorsprong werd op zeer sociale wijze afgewisseld. Tijdens deze eerste helft maakte Betty haar eerste twee Korfbal League-doelpunten (de tweede is te zien in de samenvatting van Omrop Fryslân). Wanneer Betty gevraagd wordt wat ze voelde bij haar eerste zaaldoelpunt namens LDODK valt ze stil: “Mijn eerste doelpunt staat me eigenlijk helemaal niet meer bij. Net zoals grote gedeeltes van de wedstrijd ben ik die goal inmiddels vergeten, ik weet eigenlijk niet eens meer wat voor soort doelpunt het was.” LDODK zocht de kleedkamer op met een minieme voorsprong: 12-11.

 

betty overwinning ldodkIn de tweede helft verzorgden de twee teams gedurende een lange periode hetzelfde spelbeeld als in het eerste bedrijf. “Ik herinner me nog dat we steeds de voorsprong afwisselden, maar dat beide ploegen niet echt uit konden lopen. Toch voelde het steeds alsof we het nog prima in eigen hand hadden.” Het gevoel van Betty werd in de slotfase bevestigd. Gerald van Dijk, goed voor meer dan duizend doelpunten in de Korfbal League, bezweek onder de druk en miste vanaf de strafworpstip, waarna André Zwart in het andere vak het achttal van Jan Sjoerd Pool voor het eerst op 19-17 bracht. “Er waren nog een aantal minuten te gaan, maar we voelden toen dat Blauw-Wit geknakt was!” Het op voorhand afgeschreven LDODK verraste vriend en vijand door niet enkel mee te kunnen komen met het niveau van de League, maar ook nog eens direct twee punten te pakken. “Tijdens zo’n wedstrijd voelt dat niet heel bijzonder, maar het is toch best wel knap hoe we in de allereerste wedstrijd van een ploeg gewonnen hebben die het jaar daarvoor nog in de play-offs stond.” Na deze eerste speelronde veranderde het beeld van LDODK ineens van ‘gedoodverfde degradatiekandidaat’ naar ‘een niet-te-onderschatten, fysiek sterke underdog’.

 

“Het gevoel voor, tijdens en na deze wedstrijd is voor mij de voornaamste reden om hem aan te wijzen als allermooiste. Het staat een beetje symbool voor de sprong in het diepe die ik genomen door naar LDODK te vertrekken,” legt Betty haar keuze uit. “Het was in vele opzichten het begin van iets moois, en toch was de overwinning alleen ook al een zeer bijzondere prestatie.”

 


Ben jij of ken jij iemand die niet kan wachten om herinneringen aan zijn/haar Mooiste Wedstrijd te bespreken met de redactie? Stuur dan een mailtje naar verslagen@wezhandich.nl!

 


Bronvermelding

Scherp LDODK schiet uit zijn slof (4 december 2017). Leeuwarder Courant. Foto door Henk Jan Dijks.

LDODK stunt yn kuorbal league (12 november 2012). Omrop Fryslân. Via https://www.youtube.com/watch?v=PMpjwNHxQjo.

LDODK wint kuorbal thriller (11 maart 2013). Omrop Fryslân. Via https://www.youtube.com/watch?v=kP9tvuwSaY0.