Wêz Handich/DOW 2 vergeet kers op taart te leggen

Nic 4 - WH/DOW 2

Zondag 2 februari stond al een aantal weken rood omcirkeld in de agenda van trainer/coach Sjouke Stoker. Om 15:05 uur zou ‘zijn’ Wêz Handich/DOW 2 namelijk in Groningen aantreden tegen koploper Nic. Het vierde team van de voormalig Korfbal League-vereniging was echter niet enkel koploper, maar was aan een dusdanig goed seizoen bezig dat er bij aanvang van de wedstrijd nog geen punt verspeeld was. Na 15 wedstrijden (veld en zaal) stond de ploeg op 30 punten en had het een cumulatief doelsaldo van maar liefst +117 bij elkaar gesprokkeld. In de openingswedstrijd van het zaalseizoen waren de groenwitten met 17-24 een paar maatjes te groot voor het vlaggenloze schip uit Rottevalle en Eastermar dat sinds deze nederlaag ongeslagen gebleven is. Voorafgaand aan het schouwspel van deze dag had WH/DOW 2 een achterstand van drie punten op de Groningers gecreëerd, dit was te wijten aan de zojuist genoemde nederlaag aan het begin van het seizoen en het 17-17 gelijkspel van de week tevoren tegen een gehavend Hoogkerk 3.

 

De volgende acht spelers werden het veld ingestuurd om de aansluiting met de koploper te behouden: in de aanval startten Michiel Veenstra, Hessel van der Heide, Marije Nijboer en Trynke de Vries.

 

Laatstgenoemde leek permanent te zijn hersteld van haar “draai januari” en was in de beginfase tot tweemaal toe trefzeker voor de blauwhemden.

 

Mark van der Wijk, Janna Bekkema, en Tsjikke Zijlstra mochten Teije Frits Benedictus ondersteunen in het uitschakelen van het legioen spitsen waar Nic 4 de beschikking over had.

 

Een beetje voor 15:05 uur floot enthousiaste scheidsrechter R. van der Broek voor het startsignaal in het hypermoderne Europapark. De kleedkamers beschikken hier over twee prullenbakken, verscheidene douchehokjes en reserve Bartele Kooistra had zelfs gehoord dat er een mini-robot was die bananenschillen van de vloer haalde, echter moet bij deze opmerking een kanttekening vermeld worden, aangezien Bartele al een dag in shock verkeerde door zijn eigen optreden als fluitist bij de F-pupillen. Michiel, die als voorzitter maar wat graag een soortgelijk sportcentrum in zijn hometown Rottevalle zou laten bouwen, was zelfs onder de indruk van de bankjes en de kapstokken.

 

Alhoewel de meeste kanonnen van Nic 4 op de bank plaats namen en reboundkoning Ivo Wiebering door een blessure niet in staat was om deel te nemen, was het toch de thuisploeg die in de eerste helft de voorsprong wist te pakken. Via een time-out op 4-4 liepen de stedelingen uit naar 10-5. In de laatste minuut voor de pauze kwam de tweede Ferwerda-formatie via een afstander van pinchhitter Henk van der Wijk en een strafworp van Hessel enigszins terug in de wedstrijd.

 

Sjouke benadrukte in de rustbespreking nog maar eens dat de rest van het seizoen geen zin zou hebben als deze wedstrijd verloren ging. Verder werd er niet bijzonder veel vermeld, het moest simpelweg een stuk beter allemaal.

 

De boodschap van de ervaren oefenmeester kwam luid en duidelijk binnen bij zijn pupillen, want in een mum van tijd knokten de blauwhemden zich terug in de wedstrijd. Aan de handen van Tsjikke, Michiel en de tweemaal trefzekere invalster Aline nam WH/DOW 2 op 14-15 voor het eerst sinds de beginfase de leiding over. Dit was voor de technische staf van Nic. 4 (oftewel de reserves) het signaal om alle resterende kwaliteit op de bank het veld in te wisselen. Dit betekende dat Michiel gekoppeld werd aan Roeland Goedkoop, dat Chantal de Gier het tegen Aline mocht proberen, en dat Teije Frits, in een situatie die verdacht veel leek op een soort 2 halen=1 betalen actie leek, zijn tweede “Jos” van de wedstrijd voorgeschoteld kreeg.

 

De laatste minuut was de meest enerverende van het seizoen tot dusver. Op 17-17 kwam de Rottevalle/Eastermar-combinatie via een afstandschot van Mark op voorsprong. Deze voorsprong werd aan de andere kant van de zaal na een lange aanval teniet gedaan. Michiel leek in de daaropvolgende aanval via indrukwekkend voetenwerk het beslissende doelpunt te maken, maar een vrije bal werd door de Groningers (in hun eigen woorden) “met meer geluk dan wijsheid” tot doelpunt gepromoveerd. Met nog acht seconden op de klok kon enkel nog een wanhoopspoging geproduceerd worden, waarna de leidsman voor de laatste maal op zijn fluit blies. Eindstand: 19-19.

 

Volgende week zaterdag komt De Wâlden 3 op bezoek in Houtigehage, om 17:40 uur gaat de wedstrijd van start.