Verdediging WH/DOW 2 basis voor overwinning

CSL 4 - WH/DOW 2

 

Na de 33-klapper van de zondag tevoren was de sfeer onder de dames en heren van het tweede combinatieteam van Wêz Handich en DOW uitermate goed. Er werd tot tweemaal toe uitstekend getraind en tijdens de vrijdagavond werd een briljante doorloopbalvariant verzonnen om bij een eventueel spannende wedstrijd de winst uit het vuur te slepen.

 

Want dat is wat de voorspelling was voor de wedstrijd van zaterdag 14 december 2019, een spannende strijd tegen ervaren concurrent CSL 4. Een ploeg die een hoog aantal korfballers had in de categorie "heeft lang in het eerste van CSL gespeeld". Gelukkig voor de blauwhemden wist trainer/coach Sjouke Stoker van het gros van de tegenstanders (en de scheidsrechter) de kwaliteiten aan te stippen, waardoor de verdedigende tactiek van het schip zonder vlaggen tot in de puntjes uitgewerkt werd.

 

En zo geschiedde het laat op deze regenachtige zaterdagmiddag dat Marije Nijboer, Janna Bekkema, Teije Frits Benedictus en Mark van der Wijk het verdedigend op mochten nemen tegen de aanvallers van CSL 4, iets waarin zowel Marije als Teije Frits in excelleerde. En dat was broodnodig, aangezien de geöliede doelpuntenmachine van de speelronde eerder niet in de verste verte te bekennen was. De eerste aanval (Michiel Veenstra, Hessel van der Heide, Trynke de Vries en Betty Jansma) kwam lastig tot scoren, maar vond uiteindelijk na twaalf minuten voor de tweede maal het gat van de mand. De tweede aanval had ook een behoorlijk aantal kansen nodig, maar wist vijf minuten later een 0-4 voorsprong te verzorgen. Reden genoeg voor de Britsumers om een time-out aan te vragen. Kort na deze onderbreking benutten de geelhemden voor het eerst een scoringsmogelijkheid, maar deze eerste tegentreffer werd vlot gepareerd door een raak afstandschot van Michiel. Het restant van het eerste bedrijf hielden de twee ploegen elkaar in evenwicht, waardoor er tijdens "de thee" een 4-8 stand op het digitale scorebord prijkte.

 

Sjouke gaf aan dat het aanvallend een stuk scherper en efficiënter mocht, maar dat het verdedigend helemaal snor zat. Het spel was volgens de grijze oefenmeester prima, maar de afronding liet tot dusverre te wensen over.

 

CSL probeerde na de rust het tij te keren door de ene gevreesde spits voor de andere het veld in te brengen. Echter werd in deze wissel niet rekening gehouden met onze Teije Frits, die meerdere malen alles op alles zette om zijn directe tegenstander van het scoren af te houden. Sjoukes pauzeboodschap bleek duidelijk te zijn overgekomen bij de spelers van de Rottevalle/ Eastermar-combinatie. Via de heren werd spoedig uitgelopen naar een overtuigende 6-14 voorsprong. CSL had op dit punt haar beide time-outs al gebruikt en vroeg Sjouke om die van hem in te zetten. Dit verzoek werd ingewilligd en de time-out werd aan de WH/DOW-zijde benut om uit te leggen dat CSL graag nog een extra minuutje wilde hebben om de tactiek te bespreken.

 

In de laatste vijftien minuten wist de tweede Ferwerda-formatie nog acht maal tot scoren te komen en waren er nog speelminuten weggelegd voor Nynke Bargerbos, Henk van der Wijk en supersub Johan Zandstra (die nog steeds niet geslaagd is voor de Frikandel XXL-challenge die hij zichzelf ooit heeft opgelegd). Verder kreeg de tegenstander van Teije Frits nog sportieve revanche door een memorabel blokje uit te delen. De eindstand bedroeg uiteindelijk 11-22 in het voordeel van de blauwhemden.

 

Door deze klinkende overwinning bezet Wêz Handich/DOW 2 een keurige tweede plaats achter koploper Nic. 4, dat nog geen punt heeft laten liggen dit jaar. Op zondag 12 januari komen we weer in competitieverband in actie, dan komt ZKC '19 3 op bezoek in Houtigehage. Vorig jaar resulteerde dit affiche in een doelpuntrijke affaire, dus dat belooft weer een spannend potje te worden.