De slag om de brandstof

Vitesse (Be) 2 - WH/DOW 4

Afgelopen seizoen heeft u verschillende verslagen kunnen lezen over veldslagen tussen buurtverenigingen. De meest bekende is slag om de Leijen, waar De Pein, Wêz Handich en DOW in iedere wedstrijd een extra’tje kunnen leveren in deze battles. Maar niet alleen in de buurt worden deze veldslagen geleverd, dit gebeurd ook buiten de provinciegrenzen. Zo bestaat er ook een heuse slag van het Noorden, waarin een vereniging uit 1 van de Noordelijke provincies het opneemt tegen een team uit de andere provincie.

 

In dit soort veldslagen zit vaak net iets meer extra’s, dan in de “reguliere “ wedstrijden. Op een of andere manier krijgen de spelers krijgen de spelers extra energie zijn de wedstrijden wat meer beladen dan de andere. Op deze manier zijn er meerdere veldslagen te benoemen, maar zelf had ik nog nooit gehoord van slag om de brandstof... U wel? Nee? Dat komt dan mooi uit, ik zal het u proberen te beschrijven.

 

Inmiddels is de competitie op de helft en wordt het tijd voor de tweede ontmoeting. De eerste drie teams van WH/DOW hadden de zaterdagavond al goed hun huiswerk gedaan en wisten allen te winnen. De taak van het vierde om deze trend door te zetten. In de eerste helft van de competitie wist het vierde alles te winnen, behalve tegen De Granaet. Deze wedstrijd moet nog ingehaald worden. Gezien deze positie is het vierde ook verplicht om te laten zien dat zij hun huiswerk goed hebben gedaan om de ongeslagen status voort te zetten.

 

Het is te verwachten dat de tegenstander ook haar huiswerk heeft gedaan, zodat de strijd weer gelijk staat. In de eerste returnwedstrijd stond de underdog op het programma. De Beilenaren spelen onder de naam Vitesse en zijn iedere wedstrijd een geduchte tegenstander. Ondanks dat de vorige wedstrijd op papier redelijk eenvoudig lijkt te zijn gewonnen (11-20), werd er toen pas in de laatste 10 minuten afstand genomen.

 

Een tegenstander waar zeker rekening mee gehouden moet worden. Met grote en stevige heren en lange en snelle dames kunnen zij het ons vaak lastig maken. Ook staan selectieteams bekend om een hoog tempo en geven daarbij veel druk.

 

Met deze kennis werd de voorbereiding ingegaan, een goede warming komt er dan snel achteraan. Nog even wachten tot het laatste fluitsignaal van de vorige wedstrijd heeft geklonken en begint het inschieten. Daar waar op de training van afgelopen vrijdag bijna iedereen erg vermoeid en moe overkwam, zo energiek werd er geschoten.

 

Zo’n 10 minuten waren verstreken toen het eerste fluitsignaal van de wedstrijd klonk. Ljibbe Veenstra was benoemd tot leidsman van deze wedstrijd en wilde graag zijn fluit testen, voordat deze nodig was voor het echte werk. Met dit signaal werd er nog snel geoefend op de strafworpen en vrije ballen. Door de liefhebbers werden de eerste slokken uit de bidons genomen, waarna het zeer strak georganiseerde “handjeklap “ kan beginnen. In de grote hysterische menigte worden elkaar handpalmen opgezocht en lijdt tot grote vreugde. Nadat iedereen elkaar 1 of twee of zelfs drie keer heeft geklapt, worden de vakken opgezocht en kan Captain Morgan Sipke aan de scheidsrechter doorgeven dat wedstrijd gestart kan worden.

 

Ook de Drentse kapitein heeft het sein gegeven, waarna de leidsman voor de tweede maal op zijn fluit kan blazen. Zoals verwacht hadden de Drentse gasten hun huiswerk gedaan en wisten zij al vrij snel de eerste aanval afslaan. Ondanks de gretigheid en velheid van Vitesse kwam het toch redelijk als een verassing dat zij de score wisten te openen. Dit schudde de gasten een beetje wakker en werd er geschakeld van de eerste naar de tweede versnelling. Dit gaf het gewenste resultaat en nog in dezelfde aanval wist het vierde op gelijke hoogte te komen.

 

Het aftasten zoals in de eerste minuten gebeurd, waren verstreken en de gasten lieten met goed spel zien dat zij niet voor niets naar Friesland waren gekomen. Binnen een mum van tijd schakelden zij van eerste naar de zesde versnelling. De thuisploeg kon zo snel niet bijbenen en dit kon men ook lezen op het scorebord. Daar waar de thuisploeg 1 doelpunt wist te scoren, kwam er direct een dubbel antwoord voor terug. Het leek wel of ze kerosine in Beilen drinken, ipv koffie en thee.

 

Met een stand van 6-12 had de thuisploeg toch echt het dieptepunt bereikt. De gasten voelden zich onoverwinnelijk en gaven een klein beetje gas terug. Als een wolf in schaapskleren werd dit door de thuisploeg aangevoeld en wederom werd er een versnelling omhoog geschakeld. Nog voordat er gerust zou gaan worden, moest de schade beperkt worden. In de laatste 5 minuten voordat het laatste signaal van de eerste helft zou gaan klinken, werd de wedstrijd meer naar de thuisploeg toe getrokken. Met een stand van 11-14 werd de kleedkamer opgezocht.

 

Wat er in de rust is besproken kunnen wij u natuurlijk niet mededelen, maar wel kan ik u verklappen dat het bemoedigende woorden waren! Het verschil was terug gebracht naar 3 en met een snelle onderschepping en een doelpunt zou de wedstrijd snel kunnen kantelen. Dan moest er wel een schepje bovenop worden gedaan, want de eerste 20 minuten van de eerste helft lieten de Friezen zich het kaas van de plank eten. Lisa kon wegens een lichte blessure de tweede helft niet hervatten, Siska nam haar plaats in. Voor de heren zat er concurrentie op de bank, Vincent en Sido. Met de boodschap dat de wedstrijd snel gekanteld moest worden en dat er een tandje bij moest, werd de kleedkamer weer verruild voor het speelveld.

 

De diesels van DOW/WH werden weer gestart en waarna alle 8 motoren stonden te ronken, werd de wedstrijd hervat door de leidsman. De motoren van Vitesse waren de eerste helft wat overhit geraakt, waardoor zij moeilijk het tempo weer konden vinden. Het duurde dan ook niet lang dat de thuisploeg de bal wist te veroveren en zelfs in dezelfde aanval te scoren. Het gewenste resultaat werd behaalt. Toch waren het de gasten die het verschil weer op 3 zetten. Hierna volgde een moeizame periode voor de thuisploeg. De diesels hadden even stilgestaan en daardoor moest de juiste temperatuur weer terug gevonden worden. Dit koste zo’n 10 minuten speeltijd, waarin heel gestaag dichterbij geslopen werd.

 

Het grote veschil tussen diesel en kerosine is de snelheid van temperatuur. Kerosine verbrand sneller en wordt daardoor snel heet. Je kunt er snel een gewenst resultaat mee halen, maar als het iets te lang duurt bestaat te kans dat je de motor verbrand. Waarschijnlijk zijn de gasten iets te lang op kerosine doorgegaan en hebben zij de motor verbrand, want in de tijd dat de thuisploeg aan het zoeken was naar de doelpunten, konden de gasten ook moeilijk de korf vinden. De thuisploeg had het voordeel van de dieselmotor, het duurt even voordat ie op temperatuur is, maar als die eenmaal loopt kun je er lang mee door. Met dit voordeel op zak, werd het gat in de stand dan steeds kleiner.

 

Op een stand van 15-15 zagen de gasten dan ook dat zij langzaam aan de wedstrijd weg moesten geven. Er werd door de coach nog even getwijfeld om Vincent in te zetten, maar wegens het niet maken van een wedstrijdverslag mocht hij alleen aan de buitenzijde van de lijnen lopen. Dit zorgde voor een ommekeer in de wedstrijden. In het tijdsbestek van een kleine plaspauze, die enkele gasten nodig hadden vanwege de spanning, werd de wedstrijd omgebogen. De diesels waren op stoom gekomen en er was geen houden meer aan. Met name de diesels van Captian Morgan Sipke en TopGun Jappie draaiden op volle toeren. Voor het eerst in de wedstrijd kwam DOW/WH op voorsprong en wist dit direct door te drukken naar 20-15. Uit een strafworp wisten de gasten nog eenmaal dichterbij te komen, maar daarna werd de wedstrijd definitief op slot gegooid.

 

In de laatste minuten kon de wedstrijd rustig uitgespeeld worden en lieten de Friezen het gas een klein beetje los. De duurzame dieselmotoren moeten nog een klein beetje gespaard worden voor aankomende zaterdag, dan wordt de return tegen de nummer 2 gespeeld. Echter gaven de Drentenaren nog niet op en zetten nog alles in. Ze wisten in anderhalve minuut terug te komen tot 4 doelpunten verschil, maar trokken uiteindelijk toch aan het korste eind. Met een stand van 22-18 werd er voor het laatst gefloten, waarna het afsluitingsritueel kan worden gestart. Zoals gebruikelijk worden de tegenstanders en scheidsrechter bedankt voor de wedstrijd, waar er weer zeer profesioneel naar de handpalmen van de teamgenoten worden gezocht. Zeer vakkundig wordt iedereen gecomplimenteerd met een handgebaar. Nadat met dit ritueel zowel voor als na de wedstrijd is begonnen, is er geen wedstrijd meer verloren. U zult begrijpen dat wij dit ritueel natuurlijk niet zomaar kunnen prijs geven.

 

Wel kunt u dit met eigen ogen ontdekken. En al erg snel. Zondag 21 januari staat namelijk de volgende veldslag op het programma. Dit maal niet de derby tegen De Pein, met titel slag om de Leijen. Nee dit maal de slag om de competitie. De tegenpartij is buurtgenoot OKO/BIES uit Opende. Stipt op het middaguur zal de strijd worden gestart in het Groningse Opende. Graag zien wij u zondag 21-01 om 12:00 uur op de tribune van De Veste!

 

(Kleine tip; vertrek op tijd met een volle tank diesel of benzine, dan bent u er eerder dan met een helikopter op kerosine)