DOW/WH 3: Friesland-Groningen

DOW/WH 3 - Hoogkerk 3

Na 2 vrije weekend konden de spelers van het derde hun proppers weer uit het vet halen. Het werd weer tijd om de korfbalkunsten op de velden van Eastermar te vertonen. Om alvast een klein beetje weer te wennen, werd er de vrijdag vooraf flink en fanatiek geoefend, aldus een aantal basisspelers… Dat zij enorm genoten hadden van de extra oefeningen werd daarom ook met enige regelmaat gemeld bij de personen die het gemist hebben. Oftewel, als je niet traint wordt je gemist!

 

Nog voordat de wedstrijd van start ging, werd een oude traditie dankzij Hinke Sietske weer in ere hersteld. Gezien HS in de vakantie een jaartje ouder is geworden, werd er op een heerlijke cake getrakteerd. Wat voor speciale cake het precies was, laten we in het midden. Wel kan ik u een aantal suggesties benoemen; zo werd er gedacht dat het ging om een gesuikerde cake of chocolade cake, maar naar haar eigen zeggen toch een wolkencake. En die naam lijkt mij het meest toepasselijk, na zo’n stuk cake of taart ben je helemaal in de wolken, heerlijk!

 

Snel de vingers aflikken, de laatste slok van de koffie of thee naar binnen en dan de grassprieten opzoeken. Het veld was de dag er voor al uitgelegd, zodat alleen de korven opgezet hoefden te worden. Nog voordat de eerste korf op maximale hoogte was gebracht, was de bal er al door heen gegaan! De thuisploeg oogde scherp. Als we deze vorm vast zouden houden, dan hadden we misschien toch wel een kans.

 

Bij het vorige treffen van beide ploegen waren de omstandigheden ongeveer hetzelfde. Ook toen was het windstil en prachtig weer. Qua temperatuur scheelde het zo’n 10 graden, in Hoogkerk kwam het kwik boven de 30 graden. Dat de gasten geen last hebben van warmte is toen wel duidelijk gemaakt, er werd verloren met 21-14, waarvan de meeste doelpunten aan Groninger zijde in de eerste 10 minuten vielen. Er was dus werk aan de winkel.

 

Het tactische plan en de vakverdeling werd door Vincent aan de spelers bekend gemaakt, waarna er aan de warming up begonnen kon worden. Hierdoor bleef er niet heel veel tijd meer over tot de wedstrijd begon. Er werd trouw geluisterd naar de opstelling en zo werden alle spelers een plezierige wedstrijd toegewenst. Nadat de captain van de thuisploeg de tos had gewonnen, kon de scheidsrechter om stipt 12:00 uur het startsignaal geven.

 

Helaas beschikt Eastermar nog niet over een digitale tijdsaanduiding maar ik gok dat het nog geen 12:02 was toen de eerste 0 van het scorebord verdween. Het waren de Friezen die in hun 2de aanval het gat wisten te vinden. Dat Hoogkerk hier van baalde werd vanuit het andere vak zeer duidelijk gemaakt door dhr. Gorter. Het klopt dat u deze naam eerder voorbij heeft zien komen, inderdaad de voormalige trainer van de selectie. Hij heeft goed opgelet toen hij nog trainer was en had zijn medespelers dus geïnformeerd over een aantal spelers.. Dat niet iedereen daar naar had geluisterd, werd dankzij de stand wel duidelijk.

 

Nog eenmalig konden de Groningse gasten langs zij komen, vrijwel na de 1-0 konden ze de stand gelijk trekken. Maar door het scherpe en uitstekende spelen van de Friezen konden ze uitlopen naar een stand van 6-3. Met name in de verdediging werd veel winst gehaald. In de meeste gevallen werd was er na 1 schot de bal alweer in Friese handen! De aanvallen aan de Friese zijde waren vaak lang en geduldig, waardoor er door goede kansen te benutten gescoord kon worden. Met nog zo’n 5 minuten te gaan waren de gasten al redelijk op de pijnbank gelegd, de stand van 10-5 stond op het scorebord. Of het nu kwam door de marge, het snel weer in balbezit zijn, het weer of misschien toch de cake die uitgewerkt was, dat weet ik niet, maar het gas ging er een beetje af. De aanvallen gingen niet meer zoals voorheen en dit gaf Hoogkerk lucht. De gasten wisten het te verkleinen naar 3 en brachten hierdoor wat meer spanning terug in de wedstrijd.

 

Met een stand van 10-7werd de kleedkamers opgezocht. Dat iedereen tevreden was, kon men aan ieders gezichtsuitdrukking zien. Bij een ieder stond een grote glimlach op het gezicht. Daar waar de vorige ontmoeting met Hoogkerk nog als een afslachting voelde, roken we vandaag de mogelijkheid tot een overwinning. Afspraak was dan wel om niet te verslappen en scherp te blijven. De puntjes werden weer op de ï gezet. Zoals de spelers de kleedkamer binnen liepen, werd ook het veld weer bezocht. Niet alleen de zon straalde deze dag, nee dit keer waren er 8 zonnestralen…

 

De tweede helft ging helaas niet zo voortvarend van start als gehoopt. Door slecht naar elkaar kijken en verkeerde keuzes belanden veel ballen achter de lijnen of in groene handen. Gelukkig had Hoogkerk hier ook last van, waardoor de schade beperkt bleef. Het waren weer de Friezen die als eerste deze slechte fase achter zich lieten. Het publiek werd weer aan het werk gezet, voor de tweede keer deze wedstrijd werd de 0 van het scorebord verwisseld voor een 1. Niet dat de wedstrijd weer op 0-0 begon, nee de stand werd op 11-7 gezet.

 

Je kon merken dat beide teams een goede bespreking hebben gehad in de rust. Er werd aan beide zijden strakker verdedigd en hierdoor werd het scoren een stuk lastiger gemaakt. Wat wel opviel is dat elke fout die gemaakt werd, ook gelijk bestraft werd. Niet alleen wanneer een verdediger een fout maakte werd bestraft, nee ook wanneer een aanvaller een goede kans mist werd in het andere vak daar gretig gebruik van gemaakt. Er werd nog 1 maal een marge van 5 doelpunten op scorebord gezet, waarna Hoogkerk wat beter in de wedstrijd kwam. Fouten werden dubbel en dwars gestraft en zo konden de Groningers terugkomen tot 13-12. De druk werd er door Hoogkerk weer opgezet en de Friezen konden de hijgende Groningers in hun nek voelen.

 

Gelukkig had onze koelbloedige Sipke daar geen last van en wist de marge weer op 2 te zetten. Hoogkerk probeerde wel druk te blijven houden, maar de thuisploeg was vastbesloten de winst niet meer uit handen te geven. Wel bleven de gasten gretig en grimmiger waardoor de scheidersrechter regelmatig het combi-team moest benoemen. Echter was hij waarschijnlijk nog niet helemaal gewent aan de naam en kon ie alleen maar Wêz Handich benoemen. Niemand had hier verder bezwaar op, maar Lisa kon het niet laten om te laten zien waar DOW voor staat. Na diverse pogingen zette ze nog eenmaal aan en van flinke afstand dacht ze, “De Oanhâlder Wint” en zo werd de wedstrijd definitief beslist.

 

Met nog een paar minuten te spelen was de koek wel op voor de gasten. Er werd geduldig uitgespeeld door de thuisploeg en als er balverlies was, was dat voor korte duur. Het laatste schot aan Friese zijde kwam van Bente. Hierdoor had iedereen gescoord, een soort van beloning van het harde werken! Dit was niet het laatste doelpunt van de wedstrijd. Via een dubieuze vrijebal werd de eindstand bepaald op 16-13! De tweede winst is binnen!

 

Het was alweer even geleden dat het derde gewonnen had en dit werd gevierd in de kantine. De weergoden waar ook zeer goed met ons gestemd. Er werd heerlijk van de zon en een verkoelend briesje genoten!

 

Met nog 3 wedstrijden te gaan is er nog van alles mogelijk in de reserve 2deklasse B, zo strijden De Walden en ZKC nog vol om het kampioenschap, maar hebben zij Hoogkerk en Drachten nog maar net onder hun staan. Dankzij de winst van DOW/WH 3 op Hoogkerk lijkt het er op dat zij daar niet meer meedoen. Deze 4 ploegen zijn al zeker van 2de klasse of hoger, voor de overige 4 ploegen wordt het een stuk spannender. Buurtgenoot TFS is het meest zeker van hun zaken en kunnen met hun eerst volgende wedstrijd hun plek veilig stellen. Ook voor AVO is het redelijk safe, met 4 punten voorsprong op de nr 7 lijken zij aan de dans nog te kunnen ontsnappen. Dan is er nog DOS’46, de mede concurrent van DOW/WH. Ze staan in bijna alles gelijk.. Er zijn door beide teams evenveel gewonnen, maar ook verloren. Dankzij een gelijkspel van DOS’46 is DOW/WH de hekkensluiter.

 

Toch heeft DOW/WH het meest bepalende schema voor de boeg! Zo kan er aankomend weekend invloed op kampioenschap uitgeoefend worden, er wordt om 11:00 uur gespeeld in Zuidwolde tegen ZKC. Bij winst wordt het kampioenschap voor ZKC lastig worden. Een week later volgt een 4 punten wedstrijd tegen AVO. Deze wedstrijd wordt gespeeld om 12:00 uur in Eastermar. Bij winst hebben de Friezen nog kans om er in te blijven, bij verlies wordt de laatste wedstrijd voor de eer gespeeld. De laatste wedstrijd wordt in Nijeveen gespeeld tegen DOS’s 46. Lukt het DOW/WH om weer te winnen? Dat kunt u dan om 10:30 uur bewonderen.

 

Nu ik toch uw aandacht heb voor datum te noteren in uw agenda, wil ik u nog wijzen op de afsluiting van dit seizoen! Net zoals de succesvolle afsluiting van vorig seizoen wordt ook dit jaar afgesloten met een hapje en drankje in Eastermar. Zondagmiddag 21-05 om 18:30 uur wordt het feest afgetrapt in de kantine bij de sportvelden van Eastermar. Vergeet niet uw kaarten te kopen, op = op en weg = pech! De kaarten zijn te koop via Sido 06-50206059, Bente 06-11964645 en Bartele 06-37172295. Voor een klein bedrag krijgt u een groot feest, voorzien van BBQ en livemuziek!! Tot dan!