Het derde pakt de draad weer op

OKO/BIES 2 - DOW/WH 3

De afgelopen tijd loopt het nog niet op rolletjes bij het derde. Daar het zaalseizoen in 2016 goed verliep en er geen verliespunten werden geïncasseerd, was de start van 2017 toch moeilijker. Zoals u in de vorige verslagen heeft kunnen lezen waren de laatste vier wedstrijden ver onder het kunnen van de ploeg, met als dieptepunt het verlies van vorige week. Het was dus zaak om alles en iedereen op scherp te zetten, zodat de slechte reeks achter ons gelaten kon worden.

 

Om nog enig aanspraak te kunnen maken op promotie naar de tweede klasse, of zelfs kampioenschap, moest er vandaag gewonnen worden van de nummer 3 in de competitie. Het bekende OKO/BIES uit het Groninger Opende stond op het programma. Gezien het om een bekende tegenstander gaat, werd de voorbereiding er ook op aangepast. Normaal wordt er een uur voor de wedstrijd aangevangen met een bakje koffie en/of thee, maar in dit geval werd er de avond ervoor zelfs al gestart met de voorbereiding!

 

Doordat Saroya een jaartje ouder is geworden en ze binnenkort op reis gaat naar de andere kant van de wereld, werd er door haar een groot feest georganiseerd. Op een “smoeke” locatie op de andere kant van de Leyen werden de felicitaties en de nodige “hugs” uitgedeeld. Nadat ze alle felicitaties in ontvangst had genomen werden de doppen van de groene rakkers geslagen en de grote kommen gevuld met diverse soorten en kleuren drinken. Voor een aantal van onze spelers ging een wereld open, een aantal sapjes hadden zij nog niet eerder gezien. Dit moest natuurlijk geproefd worden, wat resulteerde in een zeer geslaagde avond!

 

Amper een paar uur later kwamen de spelers weer bij een om de voorbereiding voort te zetten. Op zondagmorgen werd er in de kantine verzameld om, zoals gebruikelijk, te starten met een lekker bakje koffie en thee. Dat de wedstrijddag altijd spanning met zich meebrengt was ook overduidelijk in de kantine te merken. Uit alle vrolijkheid had de jarige Saroya heerlijke soesjes en andere soorten klein gebak meegenomen, maar dit mocht volgens de kantinebediende niet genuttigd worden in de daarvoor bestemde kantine. soesjesdowwh3De exacte reden van weigering is nog steeds onbekend, waarschijnlijk heeft het iets maken met jaloezie en met de lokale supermarkt… Afijn de toon was gezet en de boodschap was duidelijk. Niet alleen het gebak moest mee terug, ook stond vastgesteld dat de punten mee naar huis moesten worden genomen.

 

In de bespreking werd duidelijk gemaakt dat de slechte prestaties van afgelopen wedstrijden achter ons gelaten moest worden en dat er een nieuwe start op het programma stond. Om dit kracht bij te staan, werd er ook een verrassende opstelling uit de hoge hoed getoverd. Omdat de concurrentie deze verslagen ook leest, kunnen wij deze opstelling nog niet bekend maken. Met de kennis van het verrassingseffect op zak werd begonnen aan de warming-up. Al vrij snel hierna konden de spelers het veld in om zich klaar te maken middels inschieten. Om 12:45 uur stipt blies de heer Reit voor het eerst op zijn fluit om zo de wedstrijd te kunnen starten.

 

Dat er scherp gestart werd door de gasten was wel duidelijk. Ondanks dat de thuisploeg de bal uit had genomen, stond er binnen dertig seconden te spelen al 0-1 op het scorebord. Ondanks de snelle start, vond een medespeler dit nog te lang duren. Vorige week werd er namelijk al binnen zeven seconden gescoord! Helaas liep dat niet goed af, laten we hopen dat er door deze “tragere” start een beter resultaat gehaald wordt. Maar ook OKO was wakkergeschud en zette de stand weer op gelijke hoogte. Dit gaf de thuisploeg een extra boost en voordat de Friese gasten het doorhadden stond er al 3-1 op het scorebord. Zoals echte Friezen bleven de gasten er nuchter onder en zo werd de stand weer gelijk getrokken. Tot aan 28 minuten werd er om en om gescoord en bleef het stuivertje wisselen. Het gat werd niet groter dan één doelpunt. De ene keer kwamen de gasten op voorsprong, de andere keer de thuisploeg. Met een stand van 8-7 en nog zo’n twee minuten in de eerste helft te gaan, kregen de gasten een klein beetje meer ruimte en daar werd optimaal van geprofiteerd. De achterstand werd in de laatste seconden van de eerste helft naar een 8-10, middels een strafworp, omgebogen. Zo kon er met een tevreden gevoel de kleedkamers opgezocht worden.

 

Dat de wedstrijd nog niet gespeeld was, was wel duidelijk. Tijdens de thee werd er nogmaals benadrukt waar de kwaliteiten van beide ploegen liggen, zodat er specifieker gespeeld kon worden. OKO was behoorlijk trefzeker op de achterkant van de korf en de Friese doelpunten vielen vaak van afstand. Ook werd er benadrukt de wedstrijd snel in het slot te gooien. OKO beschikt over zeer talentvolle junioren, waaronder de door DOW/WH uitgeleende Anne Zuiderveld, welke op het hoogste niveau van Nederland uitkomen. Met deze druk op de schouders werd het speelveld weer bezocht en kon de wedstrijd weer hervat worden.

 

Nog voordat de heer Reit het startsignaal kon geven werd de schutter van DOW/WH door een medespeler getipt dat er dit maal binnen zes seconden gescoord moest worden, anders zou het naar eigen zeggen niet goed komen. Het lukte helaas niet binnen zes seconden te scoren, maar wel in de tweede aanvalspoging. Voor het eerst in de wedstrijd was er een gat van drie. Dit gaf een kleine genadeklap aan OKO waardoor zij moeilijk in het spel konden komen. Door uitstekend verdedigend werk, kreeg OKO maximaal één schotkans voordat de bal weer veroverd was. Hierdoor kon er redelijk eenvoudig gewerkt worden naar het gewenste verschil van zes doelpunten. Voor het gevoel was de wedstrijd gebroken en kon worden uitgespeeld. Al waren er nog wel twintig minuten te spelen, dit moesten we volhouden en het elkaar niet meer moeilijk maken.

 

Echter rook OKO bloed en probeerde met haar laatste krachten nog aan te willen klampen. Zo werd er driemaal op rij doel getroffen en bracht weer enige spanning in de tweede helft. De Friese koppen bleven koel en geduldig, zodat het gat weer naar vier verschil gebracht kon worden. Hierdoor bleef er bij de Friezen toch nog een soort van druk op staan, er moest weer gezocht worden naar het verschil van zes doelpunten. Echter brak er weer een periode aan waarbij er om en om gescoord werd, waardoor het verschil op vier bleef steken. Met een stand van 13-17 en nog zo’n tien minuten te gaan werd het tijd om Saroya in het zonnetje te zetten. Ze werd met een groot applaus en een mooi bloemstuk naar de kant gehaald en bedankt voor haar inzet. De boomlange Hinke Sietske werd binnen de lijnen gebracht. Haar tweede balcontact werd direct omgezet in een doelpunt. Dat zijn de lekkere invalbeurten!

afscheidsaroya1

Met een klein beetje hulp van vele vrije ballen en andere twijfelachtige beslissingen werd OKO weer in het zadel geholpen en wisten wij de wedstrijd weer spannend te maken.afscheidsaroya2 Ze konden terug komen naar 15-17. Even werd er gevreesd dat OKO junioren in zou gaan zetten, maar tot het geluk van vele bleef dat uit. Waarschijnlijk hadden een aantal spelers van OKO ook verwacht dat er gewisseld zou worden. Aan hun gezichten was af te lezen dat zij de strijd hadden opgegeven en zo kon het combi-team uit Eastermar en Rottevalle alsnog eenvoudig de stand uitbreiden naar 6 verschil. Na exact 60 minuten spelen stond er een stand van 16-22 op het scorebord. Een dik verdiende winst!

bentedowwh3

Na het laatste fluitsignaal werd er door de gasten luid gejuicht. De tweede plaats staat vast, het verschil met de nummer 3 is definitief 5 punten en met nog twee wedstrijden te spelen is dat niet meer in te halen. Dit moest uiteraard gevierd worden in de kantine! Gezien de ervaring van de vorige avond, wist een ieder wel hoe dat moest!
Zo werden de flessen met het bekende goudgele goedje op de tafel gezet en de borrelnootjes uit de tas. Oh nee wacht, dat was verboden. Of toch niet….? Wel dus. Dan maar meenemen onder de douche hadden een aantal bedacht. Of het een succes was, mogen wij u niet vertellen...

 

Waar in de meeste competities inmiddels al gestreden zijn, is het bij ons in de competitie toch nog spannend. Leeuwarden moet helaas de meerdere kennen in alle teams en staat met 0 punten onderaan, zij zullen rechtstreeks degraderen. Maar dan wordt het spannend, tussen de nummer 3 en 7 zit maar vier punten verschil en zou iedereen theoretisch gezien nog kunnen degraderen. Maar niet alleen onderin is het spannend, ook het kampioenschap is nog onzeker. Het verschil tussen de nummer 1 en 2 is maar een punt!

 

De aankomen twee weekenden wordt er in de competitie niet gespeeld en daarna staan er twee topwedstrijden op het programma.  Zondag 5 maart wordt de competitie hervat tegen TFS 2, de nummer vier van de ranglijst. De bekende groenhemden komen dit keer op visite om 12:10 uur. Bij winst van de thuisploeg volgt een week later de strijd om het kampioenschap in Leek. Dan zal de kraker om 12:10 uur gespeeld worden tegen Rodenburg 3. Met deze twee topwedstrijden voor de boeg, gaat de ploeg eerst genieten van een welverdiende pauze. Wij hopen u zondagmiddag weer langs of zelfs boven de lijnen te treffen!